Een werknemer kan ervoor kiezen om zelf ontslag te nemen. Bijvoorbeeld als de werknemer een nieuwe baan heeft gevonden, of als hij zijn huidige baan niet meer ziet zitten. Een werknemer dient bij opzeggen wel rekening te houden met de voor hem geldende opzegtermijn. Als een werknemer nog in zijn proeftijd, dan is er geen opzegtermijn van toepassing. Ook moet een werknemer rekening houden met een eventueel concurrentie-, ronsel-, of relatiebeding.
Wat zijn de gevolgen van ontslag?
Het kan voor een werknemer grote gevolgen hebben om zelf ontslag te nemen:
- Verlies recht WW-uitkering: Als een werknemer zelf ontslag neemt, kan hij zijn recht op een WW-uitkering verliezen. De werknemer is door zelf ontslag te nemen namelijk verwijtbaar werkloos geworden. Er gelden wel een uitzonderingen op deze regel. Zo kan een werknemer zijn recht op een WW-uitkering behouden als bijvoorbeeld zijn partner verhuist of als een werknemer zijn ontslag neemt vanwege verwijtbaar handelen de werkgever.
- Geen recht op een ontslagvergoeding: De werknemer heeft in beginsel door zelf ontslag te nemen ook geen recht op een ontslagvergoeding. Ook hier geldt de uitzondering dat, indien er sprake is van verwijtbaar handelen van de werkgever, dit recht toch kan worden toegekend.
- Terugkomen op het ontslag is in beginsel niet mogelijk: Een werknemer die zelf ontslag neemt kan in beginsel niet terugkomen op dit ontslag. Er geldt geen bedenktermijn.
Is zelf ontslag nemen een goed idee?
Zelf ontslag nemen is voor een werknemer in beginsel geen goed idee, tenzij hij al een andere baan heeft gevonden. Toch is het zelf ontslag nemen, omdat de werknemer een nieuwe baan gevonden, niet zonder risico. Mocht de werknemer op korte duur bij zijn nieuwe werkgever worden ontslagen (bijvoorbeeld in de proeftijd) loopt hij het risico om geen WW-uitkering krijgen. Voor een werknemer die nog geen nieuwe baan heeft gevonden is zelf ontslag nemen eigenlijk nooit het goede idee. Een werknemer doet er goed aan om eerst een jurist of advocaat te raadplegen.