Jos Willemsen
023-7100022
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hof van Justitie EU: Rechtsbijstandverzekeraar moet kosten advocaat bij UWV-procedure betalen

7 april 2016 - Jos Willemsen

Het Hof van Justitie, de hoogste rechter van de Europese Unie, heeft zich in een arrest van 7 april 2016 uitgesproken over de verplichting van rechtsbijstandsverzekeraars om de kosten van ontslagprocedures bij het UWV te betalen, als de verzekerde ervoor kiest om zich door een advocaat te laten bijstaan. Het Hof van Justitie heeft daarmee een belangrijke impuls gegeven aan de vrije advocaatkeuze, die in het arbeidsrecht door rechtsbijstandsverzekeraars sterk werd beperkt (zie bijvoorbeeld dit artikel van FD).

In enkele gevallen verplichte UWV-procedure

Het Hof van Justitie achtte het van belang dat de UWV-procedure in enkele gevallen een verplichte route is voor werkgevers om werknemers te mogen ontslaan. Zo is de UWV-route bijvoorbeeld onder het nieuwe arbeidsrecht verplicht bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Tegen de beslissing binnen de UWV-procedure is geen (hoger) beroep meer mogelijk en de gronden voor een heroverweging zijn zeer beperkt.

Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is de UWV-procedure dus alleen maar in belang toegenomen. Bovendien heeft de aanhoudende onzekerheid sinds de economische crisis ervoor gezorgd dat veel grote ondernemingen collectieve ontslagrondes hebben moeten doen. Veel van de werknemers van deze ondernemingen zijn al jarenlang betrokken bij het bedrijf en werken er in sommige gevallen al hun hele werkende leven.

Bijstand door een advocaat kan het verschil maken

Juist voor deze groep mensen kan een UWV-procedure van groot belang zijn, zeker met het oog op de toekomst. Velen van hen zullen moeilijk aan een baan kunnen komen na ontslag. Bijstand door een advocaat, die de cliënt doorgaans op meer persoonlijke wijze kan benaderen, kan dan voor cliënten net het verschil maken.

Daarnaast heeft bijstand van een advocaat ook het praktische voordeel dat wanneer er na afloop van de UWV-procedure nog geprocedeerd dient te worden over een transitievergoeding, de advocaat al bekend is met het dossier. Bij rechtsbijstandsverzekeraars zullen deze twee procedures vaak door aparte afdelingen en dus andere rechtsbijstandsverleners worden behandeld, zodat het dossier van bureau naar bureau gaat. In arbeidszaken waar het er echt om draait, kan dat erg onwenselijk zijn.

UWV-procedure neemt in belang en complexiteit toe

Uiteraard blijft de mogelijkheid voor verzekerden bestaan om de verzekeringsmaatschappij hen te laten bijstaan, maar de praktijk leert dat de UWV-procedure in belang en in complexiteit toeneemt. Het is daarom ook verstandig om adequate en persoonlijke rechtsbijstand te vragen van een advocaat. Die mogelijkheid biedt de jurisprudentie van het Hof van Justitie nu.